Mikrofonen funkar inte – 6 lösningar

Sex enkla lösningar när mikrofonen inte funkar

Varför din mikrofon inte fungerar kan bero på en massa saker, men det är nästan alltid en inställning i Windows 10 som ligger bakom problemet. I windows 10 finns det flera verktyg som har hand om din mikrofon, och flera ställen där du kan dubbelkolla när problemet uppstår. 

Relaterat: Inget ljud i Discord – så gör du

Jag kommer gå igenom fem enkla sätt som jag nästan kan garantera kommer lösa ditt problem. 

Steg 1: Windows egna appinställningar

I windows appinställningar så finns möjligheten att inaktivera en mikrofon för alla appar i Windows 10. Detta kan vara de som orsakar problemen du har. 

Om din mikrofon inte fungerar, gå till Inställningar som bilden nedan visar.

 Väl inne i inställningar så klicka på Mikrofon, och säkerställ sedan att du har mikrofonåtkomst för din enhet på och inte av. 

I den här menyn kan du även bestämma vilka appar som skall kunna använda sig av mikrofonen till exempel. 

Steg 2: Aktivera Mikrofonen

En möjlig lösning på ditt problem kan vara att din mikrofon är inaktiverad i antingen enhetshanteraren eller BIOS. 

För att dubbelkolla om mikrofonen är inaktiverad i enhetshanteraren måste du högerklicka på start, och sedan välja enhetshanteraren

Då får du upp en ruta med allt vad din dator innehåller inklusive mikrofonens enhet. Högerklicka på den och välj aktivera enhet som bilden nedan visar. 

Om du tidigare har inaktiverat den inbyggda mikrofonen via datorns BIOS måste du gå tillbaka till BIOS-inställningarna och återaktivera mikrofonenheten.

Steg 3: Använd ljudinställningarna

Ett bra sätt att testa sig fram är att samtidigt ha rutan för ljudinställningarna framme. Om du högerklickar på ljudikonen längst ner till höger så får du fram alternativet ljud, klicka där.

Då får du fram en ny ruta med både uppspelningsenheter och inspelningsenheter. Klicka på inspelning så bör du se din mikrofon där som bilden nedan visar.

Som du kan se så finns det en mätare till höger i rutan som är halvgrön. Det är en mätare som registrerar ljud och visar det i grönt när du pratar. 

Just därför är den bra att ha i bakgrunden när du testar dig fram. Som du också ser så har jag två enheter under inspelning med du kanske har flera. 

Då är det bra att fastställa en mikrofon som är aktiverad som standard, och det gör du i samma ruta. Se bilden nedan. 

Steg 4: Använd Windows egna felsökare

Inbyggt i Windows 10 så finns det ett felsökningsverktyg som kan användas när mikrofonen inte fungerar. 

Öppna upp startmenyn och klicka på kugghjulet för att komma till datorns inställningar. I den rutan så väljer Uppdatering och säkerhet som bilden nedan visar. 

Väl inne i uppdatering och säkerhet så klickar du först på Felsök, sedan Ljuduppspelning och sedan Kör felsökaren som bilden nedan visar. 

Förhoppningsvis löser, eller åtminstone talar systemet om vad problemet är efter det. 

Steg 5: Uppdatera drivrutiner

Windows 10 försöker installera och uppdatera drivrutiner automatiskt. Det fungerar vanligtvis väldigt smidigt, men ibland slår det fel helt enkelt. 

Har du problem med en mikrofon som inte fungerar så rekommenderar jag att du går till tillverkarens hemsida, för att ladda ner de senaste drivrutinerna. Detta kan vara fallet och lösningen om du har en mikrofon via USB.

Steg 6: Dubbelkolla alla anslutningar

Det är inte helt vanligt men det händer att anslutningarna i datorn går sönder av någon anledning. 

Dubbelkolla och säkerställ att allt sitter där det ska, och har du dubbla ingångar för din mikrofon i datorn bör du testa båda.