Inget ljud i datorn

5 enkla sätt att fixa ljudet i datorn

Vissa av våra artiklar innehåller ibland sponsrat innehåll, läs mer här.

Finns det något så irriterande som när ljudet i datorn slutar fungera?

Nej jag tror inte det.

Och det händer alltid när man sitter med grabbarna i discord och ska lira en rankad, eller har den där viktiga arbetsintervjun över Skype. Oavsett varför och när så är det alltid opassande.

Relaterat: Inget ljud i Discord – så gör du

Tack och lov är det oftast väldigt enkelt att få igång ljudet igen.

Och för att hjälpa dig på traven har jag listat 5 enkla lösningar för att få tillbaka ljudet i din dator.

Lösning 1: Dubbelkolla ljudinställningarna

Inget ljud i datorn

Klicka på ljudikonen längst ner till höger i aktivitetsfältet så får du fram rutan på bilden ovan. Där är det viktigt att du dubbelkollar att alla program som körs också har aktiverat ljud.

Det är väldigt ofta den här lösningen hjälper när man inte har något ljud i datorn. Det har hänt mig åtskilliga gånger att vissa program har ljud, och andra inte.

Lösning 2: Dubbelkolla uppspelningsenheten

Inget ljud i datorn

Om lösningen ovan inte hjälpte, så kan det vara uppspelningsenheterna som spökar.

I klartext kan det betyda att datorn spelar upp ljudet i ett par högtalare som sitter i datorn, fast du inte har dom igång för tillfället. Medans du sitter med hörlurarna på och inte får något ljud.

Detta är väldigt enkelt att dubbelkolla. Du behöver högerklicka på ljudikonen längst ner till höger i aktivitetsfältet och sedan välja Ljud.

Då får du upp en ny ruta och där behöver du klicka på uppspelning som bilden ovan visar. Sen högerklickar du den enhet du vill vill antingen använda eller inaktivera.

Som bilden visar så kan man testa enheterna här också, och på det viset se vilken enhet som ljudet spelas upp i till exempel.

Inaktivera de enheter som du inte använder.

Lösning 3: Felsök och välj utdataenhet

Inget ljud i datorn

Om lösningarna ovan mot förmodan inte fungerar för dig så kan du också testa det här. Högerklicka på ljudikonen längst ner till höger i aktivitetsfältet igen, och välj ljudinställningar.

Då kommer en ruta upp som bilden ovan visar. Där kan du vilja både utenhet, alltså vart ljudet skall spelas upp och inenhet, om du t.ex. har en mikrofon.

Men här kan du även felsöka problemet med Windows egna felsök-funktion. Det funkar till de mest uppenbara problemen har jag märkt, men är kanske inte 100% alla gånger.

Har man inget ljud i datorn så är det värt att testa allt.

Lösning 4: Uppdatera drivrutiner

Inget ljud i datorn

Har man inget ljud i datorn så är de allra oftast lösningarna ovan som kommer hjälpa dig. Men det kan också vara så att dina drivrutiner spökar.

Det är inte särskilt vanligt men kan vara felet efter t.ex. en Windows-uppdatering eller liknande. Det är något du åtminstone måste undersöka innan du kan utesluta något.

Börja med att högerklicka på windows-ikonen längst ner till vänster i aktivitetsfältet. Välj sedan enhetshanteraren som bilden ovan visar. 

inget ljud i datorn

Då får du upp en ny ruta som bilden ovan visar. Där klickar du på pilen där det står ljud, video och spelenheter.

Då åker en liten rullista ner med olika enheter som finns i datorn relaterat till ljudet. Då högerklickar du och väljer uppdatera drivrutinRealtek High Definition Audio som bilden ovan visar.

Och då söker datorn automatiskt efter nya drivrutiner. Finns nya drivrutiner tillgängliga så skall du installera dessa.

Starta sedan om datorn så bör ljudet vara tillbaka.

Lösning 5: Se över utrustningen

inget ljud i datorn

Det sista tipset jag sitter på för att fixa ljudet i datorn är att dubbelkolla all utrustning.

Se över kablarna till högtalare alternativt hörlurarna till att börja med. Det kan vara en hörlursingång i datorn som strular till exempel. Dagens datorer har ofta fler än en sådan hörlursingång så prova alla för att utesluta eventuella fel.

Fungerar det fortfarande inte så låna en väns hörlurar och testa. Det kan vara så att det är ett hårdvarufel i din dator men det är desto troligare hörlurarna alternativt högtalarna som spökar.

Här kan du läsa ytterligare guider och tips och tricks.

Kontakta oss

Vill du jobba med oss, bara säga hej eller ge oss citroner? Skriv en rad så återkommer vi så snart som möjligt.

Maila till info@killsteal.se