Så gör du när Windows-knappen inte fungerar

Försöker du få upp startmenyn, eller låsa datorn via Windows-knappen utan resultat?

Det är faktiskt ganska vanligt, men också enkelt åtgärdat. Det kan bero på lite olika saker och via vår guide löser du förhoppningsvis problemet på nolltid. Det är väldigt sällan något allvarligt som orsakar det.

Steg 1: Starta om datorn

Ibland kan en enkel omstart av datorn lösa problemet när Windows-knappen inte fungerar som den ska.

Steg 2: Kontrollera tangentbordslayouten

Det kan hända att tangentbordslayouten är inställd på ett annat språk eller layout än det du använder, vilket kan orsaka att Windows-knappen inte fungerar. Kontrollera dina inställningar genom att högerklicka på språkikonen i aktivitetsfältet och välj ”Inställningar för tangentbord”.

Steg 3: Inaktivera gaming-läget

Många gamingtangentbord kommer med funktioner som inaktiverar Windows-knappen/startmenyn. Detta för att undvika att man kommer åt den när man spelar. Se över ditt tangentbord och se ifall en sådan funktion är igång eller inte. Det kan se väldigt olika ut beroende på vilket tangentbord som används.

Steg 4: Uppdatera drivrutiner

Uppdatera eller ominstallera tangentbordsdrivrutinerna: Gå till Enhetshanteraren genom att högerklicka på Startknappen och välja Enhetshanteraren. Klicka sedan på ”Tangentbord” och högerklicka på tangentbordet. Välj ”Uppdatera drivrutin” eller ”Avinstallera enhet” och sedan ”Hämta och installera drivrutiner automatiskt” och följ anvisningarna.

Steg 5: Kontrollera andra program

Kontrollera om någon annan applikation använder Windows-knappen. Ibland kan en annan applikation ha övertagit användningen av tangentbordets Windows-tangentkombinationer. Försök att stänga alla andra program och dubbelkolla igen om Windows-tangenten fungerar nu. Om det är det här som är problemet märker du säkert också att tangentbordet skriver fel tecken när du testar andra kombinationer också.

Steg 6: Testa ett annat tangentbord

Om det bara är Windows-knappen som inte fungerar kan det bero på en fysisk defekt på tangenten eller tangentbordet. Testa att ansluta ett annat tangentbord och se om problemet kvarstår.