Xbox-dosors kompatibilitet mellan olika enheter

Xbox 360 dosa till Xbox One

Det här är en fråga jag personligen ställt ett par gånger. Man sitter hemma med tre vänner, är taggad för lite multiplayer spel, och självklart saknas en dosa. Det är ett ganska vanligt bekymmer tyvärr. Det som gör det hela mer frustrerande är att en Xbox 360 dosa inte fungerar på en Xbox One dosa. Detsamma gäller det andra hållet, en Xbox One dosa kommer inte fungera till ett Xbox 360. 

Varför inte?

Det är Microsoft som har valt att göra så helt enkelt. Såhär skriver dom själva om kompatibiliteten på Xbox 360, och Xbox One:s olika tillbehör. 

– Tillbehör som är konstruerade för Xbox 360 eller Xbox i originalutförande och spel som kräver dessa tillbehör fungerar inte på Xbox One. Det innebär att racingrattar, kampstavar och andra tillbehör inte fungerar med Xbox 360-spel eller Xbox-spel för originalversionen som du spelar på Xbox One. Dessutom fungerar inte spel som använder Kinect för Xbox 360 med Kinect på Xbox One.

Xbox dosa till PC

Här är kompatibiliteten inget problem åtminstone. I och med att Microsoft är tillverkaren bakom både Windows och Xbox, fungerar dosorna perfekt till datorn. Allt du behöver göra är att koppla in din Xbox 360/One dosa via ett USB-uttag. Du kan antingen köra via slabb eller bluetooth om datorn stödjer det. Det finns en chans att du behöver installera drivrutiner för att det ska fungera, men jag personligen har aldrig stött på det. 

OBS: Vill du använda en Xbox 360 dosa trådlöst till datorn, krävs en separat trådlös mottagare. Då den handkontrollen inte stödjer bluetooth. 

Xbox One dosa till PS4

Om du försöker ansluta en Xbox dosa till ett Playstation rakt av, kommer det inte fungera. Men det är faktiskt möjligt med ett litet extra tillbehör. Om du köper till en CromusMAX plus (kontroll konverter) kan du använda en Xbox dosa på ett Playstation. Den lilla USB-stickan gör det möjligt att använda handkontroller för Xbox 360 och Xbox One, Wii U Pro-kontroller eller PS3-kontroller med ditt PS4.