Mekaniskt tangentbord vs vanligt

Mekaniskt tangentbord vs vanligt?

Vissa av våra artiklar innehåller ibland sponsrat innehåll, läs mer här.

Vad är skillnaden mellan ett mekaniskt tangentbord och ett vanligt?

Den frågan är det många som har ställt sig, och det är inte helt enkelt att svara på heller utan att veta mer ingående hur de båda fungerar.

Relaterat: Bästa tangentbordet att skriva på

Skillnaden är att ett mekaniskt tangentbord har mekaniska brytare under tangenterna. Med dessa mekaniska brytare får man bättre kvalité, längre livslängd och en känsla som passar framförallt gamers. Mekaniska tangentbord är fantastiska till spel helt enkelt. 

Jag ska försöka förklara skillnaden lite enkelt här nedan så får ni förhoppningsvis en klarare bild. Det vi kan slå fast direkt är att gaming tangentbord nästan alltid är mekaniska, och det finns bra anledningar till det.

Idag är membran och mekaniska tangentbord helt dominerande på marknaden och det är membran tangentborden som jag menar med de “vanliga” i den här artikeln. 

Membran tangentborden är helt klart det vanligaste alternativet vi har idag och det billigaste också, och det är inte så konstigt för dom fungerar till nästan vad som helst.

I princip alla arbetsplatser, alla skolor och tex bibliotek använder dessa och du som läser det här har även du säkert ägt ett.

Den stora skillnaden förutom designen är att vanliga tangentbord inte stödjer ghost funktioner som tillåter att flera tangenter trycks ner samtidigt, vilket för många är en stor nackdel när man lirar. 

Sen kommer ju dagens gaming tangentbord med en massa extra funktioner också såsom programmeringsbara knappar och profilhanterare för olika spel.

Det finns faktiskt en hel del skillnader även om jag personligen tror att många köper ett just för att det går bra ihop med sin resterande datorutrustning.

Vad är ett membran tangentbord?

Membran-tangentborden är utrustade med en gummilist som placeras under varje tangent och när tangenten trycks ner så kortsluter gummilisten kretskortet som finns under, som då i sin tur registrerar och identifierar vilken tangent som tryckts ner.

Dessa tangentbord kan slitas ut relativt snabbt och det är då tangenterna känns sega och responsen blir sämre.

Men som sagt, dom är också betydligt billigare än ett mekaniskt tangentbord så jag är övertygad om att många där hemma fortfarande spelar med sådana.

Vad är ett mekaniskt tangentbord?

Mekaniska tangentbord använder sig däremot av mekaniska brytare under varje enskild tangent där varje brytare är oberoende av de andra och registrerar därför enbart den enskilda tangenten.

Ni som testat att mekaniskt tangentbord har garanterat märkt av skillnaden.

Ett minus för många med mekaniska tangentbord är att det kan låta rätt ordentligt när man lirar och skriver, men jag personligen tycker det är rätt charmigt.

Av det jag läst mig till så verkar det vara förutom gamers många författare och programmerare som använder mekaniska tangentbord och det är förståeligt. Sen är också mekaniska tangentbord väldigt välgjorda och håller betydligt längre vanligtvis.

Slutsats

Så ni kanske ställer er frågan om ni verkligen behöver ett mekaniskt tangentbord?

Mitt svar är både ja och nej.

Om ni anser er vara en gamer så känns det nästan som ett måste att ha ett, även om man inte är intresserad av spelprofiler eller programmerbara knappar som ofta inkluderas. Men samtidigt känner jag att om du trivs med ett traditionellt tangentbord så kör på det.

Vill ni har mer information och få en ännu bättre bild av mekaniska tangentbord så kan vi läsa vårt test vi gjorde tidigare här.

Kontakta oss

Vill du jobba med oss, bara säga hej eller ge oss citroner? Skriv en rad så återkommer vi så snart som möjligt.

Maila till info@killsteal.se