Så fixar du ”DNS-servern svarar inte”

Problem med DNS-server

Det är inte mycket som kan vara så tålamodsprövande som när internet inte fungerar. Det sker också alltid när det passar som sämst av någon anledning. Ett vanligt förekommande felmeddelande vi får är att ”DNS-servern svarar inte”.

Relaterat: Enkla lösningar när WiFi inte fungerar

Det har hänt mig och alla andra åtskilliga gånger, och det är lika irriterande varje gång. Men tack och lov är det ganska simpelt åtgärdat, och i den här korta guiden ska vi gå igenom vad du bör göra. 

Lösning 1: Dubbelkolla problem hos din operatör

Vanligtvis när man får meddelandet ”DNS-servern svarar inte” så beror det inte på dig som användare. Problemet ligger oftast hos operatören och inte lokalt. 

Så det du bör göra först är att dubbelkolla om din operatör har några driftstörningar som kan vara boven i dramat. Idag finns det hundratals bredbandsoperatörer men nedan följer en lista över dom största. 

1. Driftinfo Bahnhof
2. Driftinfo Comhem
3. Driftinfo Tele2
4. Driftinfo Telia
5. Driftinfo Telenor
6. Driftinfo Bredband2

Om du inte har någon av bredbandsoperatörerna ovanför så kan du kika in DownDetector. Det är en samlingssida för alla möjliga program och operatörer, där du enkelt kan se om något ligger nere.

Lösning 2: Byt DNS-server

Det här är det mest effektiva du kan göra som privatperson när du har det här problemet. Det låter direkt ganska avancerat men det är det faktiskt inte, och följer du våra steg här nedanför så löser du det enkelt på egen hand. 

Relaterat: 8 lösningar när du får felmeddelandet ”ingen internetåtkomst

Steg 1. Sök fram kontrollpanelen i sökrutan i aktivitetsfältet längst ner till vänster.

Steg 2. Välj Nätverk och Internet i kontroll panelen.

Steg 3. Klicka sedan på Nätverks- och delningscenter.

Steg 4. Klicka på Ändra inställningar för nätverkskort till vänster som bilden nedan visar.

Steg 5. Nu får du upp en ny ruta med dom nätverk som finns. Högerklicka på det nätverk som det gäller och klicka på egenskaper.

Steg 6. Markera Internet Protocol Version 4 (TCP/IPv4) i listan och klicka sedan på egenskaper.

Steg 7. I nästa ruta som dyker upp så ser du att det finns DNS-inställningar på nedre halvan. Klicka i alternativet Använd följande DNS-serveradresser och skriv in 8.8.8.8 i översta raden och 8.8.4.4 i den nedersta som bilden visar. 

Steg 8. När du skrivit in siffrorna så trycker du OK och sedan OK igen för att spara dina inställningar. 

Nu har du bytt DNS-server till Googles egna och förhoppningsvis kan du surfa igen utan problem. Det är en väldigt enkel lösning på felmeddelandet ”DNS-servern svarar inte” som nästan alltid fungerar. 

2 svar på ”Så fixar du ”DNS-servern svarar inte””

Kommentarer är stängda.